Fabricada pel Colege de la Seda, fon beneida per Monsenyor Escudero. |
VALÉNCIA, 24 ABR. (AVAN).- El Centenar de la Ploma i el Colege d'Art Major de la Seda recuperaren el passat 23 d'Abril la processó cívica en el Real Senyera, una tradició que se pergué fa més de 300 anys quan, després de la batalla d'Almansa (1707) se prohibiren tots els símbols del Regne de Valéncia. Des de llavors, s'havia recuperat la processó de Sant Donís, cada 9 d'octubre.
Se tracta d'una nova Real Senyera, fabricada pel Colege de la Seda que ha nomenat com custodis precisament als Cavallers del Centenar de la Ploma.
Esta nova Senyera, rèplica exacta de la mateixa que procesiona tots els 9 d'Octubre pels carrers de Valéncia, fon beneida ahir tart en la Catedral de Valéncia pel bisbe auxiliar de Valéncia Monsenyor Esteban Escudero després del recorregut processional.
Aixina, en la processó cívica, els Cavallers del Centenar de la Ploma custodiaren el Real Senyera des de que fon baixada pel balcó principal del Colege de l'Art Major de la Seda, cap a la Catedral, a on posteriorment fon beneida, coincidint en el dia de Sant Jordi, Patró d'esta entitat i de l'antiga Corona d'Aragó.
Centenar de la Ploma
“L´Insigne Capítul de l'Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma” fon creat per Pere II el Cerimoniós en 1365 baix l'ideari i consigna de la defensa de la Senyera de Valéncia, de la llengua valenciana i de les demes senyes d'identitat del Regne de Valéncia, en obligació de defensa, tant en temps de pau com en temps de guerra”, segons fonts de l'entitat.
En el seu orige, fon instituit baix el nom de “Centenar del Gloriós Sant Jordi”, que pronte se coneixeria popularment com Centenar de la Ploma, per la ploma que portaven en el barret.
Font: Archivalencia