El retaule de Nostra Senyora de la Sèu

LLENGUA VALENCIANA 

El 8 d’Octubre del 2017 l’Insigne Capítul de l´Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma va realisar, D.m., l’entronisació del icon de “Nostra Senyora de Santa María”, una rèplica del icon de la Verge María que portava el rei Jaume I en les seues batalles i en el que va entrar en la capital valenciana, després de la reconquesta en 1238.

L’obra original va quedar destruida durant la persecució religiosa de 1936, després del incendi provocat en la Catedral de Valéncia, i havia segut depositada per Jaume I en el lloc on hui en día està l'altar major.

L’icon representa una escena elegant i sobria de la Verge María, que vestía mant sobre túnica, portant a Jesús en el seu bras esquerre a qui senyala en el seu braç dret, simbolisant que “Ell és el camí”. 


L’icon, denominat “Nostra Senyora de la Sèu”, representa una escena “elegant i sobria”de la Virge María, que vestía mant sobre túnica, portant al chiquet Jesús en el seu braç esquerre a qui senyala en el seu braç dret, simbolizant que “Ell es el camí”. 

El Centenar de la Ploma, fidel als valors que juren els seus Cavallers, pretén acostar a la societat valenciana esta importantíssima peça de nostra història permitint que siga venerada i admirada en la Capella de Sant Jordi, ubicada en l’exterior de la Catedral de Valéncia, on segons la tradició, es va celebrar la primera missa després de la conquesta de Jaume I en 1238. 

El Centenar de la Ploma

L´Insigne Capítul de l´Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma fon creat per Pere II el Ceremoniós en 1365 per a la custòdia de la Real Senyera i en obligació de defensa, tant en temps de pau como en temps de guerra. 

En el seu orige, fon instituit baix el nom de “Centenar del Gloriós Sant Jordi”, que pronte es coneixería popularment com Centenar de la Ploma per la ploma que portaven en el birret. 

L’institució va desaparèixer en el sigle XVIII, en el Decret de Nou Planta, i fon refundat en el sigle XX. En l’actualitat és una institució cívica que reúnix a un centenar de persones que destaquen per la seua llavor d’exaltació i foment dels valors del poble valencià.


El retablo de Nuestra Señora de la Seo


LENGUA ESPAÑOLA

El 8 de Octubre del 2017 el Insigne Capítulo de l´Almoina de Sant Jordi de Caballeros del Centenar de la Ploma realizó, D.m., la entronización del icono de “Nuestra Señora de Santa María”, réplica del icono de la Virgen María que llevaba el rey Jaime I en sus batallas y con el que entró en la capital valenciana, tras reconquistarla en 1238.

La obra original quedó destruida durante la persecución religiosa de 1936, tras el incendio provocado en la Catedral de Valencia, y había sido depositada por Jaime I en el lugar donde se alza hoy el altar mayor.

El icono, denominado “Nuestra Señora de la Seo”, representa una escena “elegante y sobria”de la Virgen María, que vestía manto sobre túnica, llevando al niño Jesús en su brazo izquierdo a quien señala con su brazo derecho, simbolizando que “Él es el camino”. 

El Centenar de la Ploma, fiel a los valores que juran sus Caballeros, pretende acercar a la sociedad valenciana esta importantísima pieza de nuestra historia permitiendo que sea venerada y admirada en la Capilla de San Jorge, ubicada en el exterior de la Catedral de Valencia, donde según la tradición, se celebró la primera misa después de la conquista de Jaime I en 1238. 

El Centenar de la Ploma

El Insigne Capítulo de la Almoina de San Jorge de Caballeros del Centenar de la Ploma fue creado por Pedro II el Ceremonioso en 1365 para la custodia de la Real Señera y con obligación de defensa, tanto en tiempos de paz como en tiempos de guerra. 

En su origen, fue instutido bajo el nombre de “Centenar del Gloriós Sant Jordi”, que pronto se conecería popularmente como Centenar de la Ploma por la pluma que llevaban en el birrete. 

La institución desapareció en el siglo XVIII, con el Decreto de Nueva Planta, i fue refundado en el siglo XX. En la actualidad és una institución cívica que reune un centenar de personas que destacan por su labor de exaltación y fomento de los valores del pueblo valenciano.