PPCV vs AVL: convicció… o propaganda?

Vicente Boluda/ Les manifestacions de la semana pasada del nou Conseller de Governació, Luís Santamaría, en les que deya que els valencians es senten molt alluntats de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) respecte a la definició de l’idioma valencià, que l’entitat equipara al català en el seu diccionari, i en les que afirmà que l’AVL havia“cruzado el Rubicón que separa la defensa de la singularidad del valenciano, de un proceso de integración lingüístico y cultural”, i demanà a l’AVL una reflexió per a “volver a ser lo que nunca debió dejar de ser”, no han deixat indiferent a ningú.

Des del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), la seua Coordinadora General i Portaveu, Isabel Bonig, avalà “totalmente” les paraules del Conseller, mentres el President de la Diputació de Valéncia, Alfonso Rus, indicava que “EU, Compromís y el PSPV no han tenido nunca la categoría ni los cojones de decir mosatros som valencians”. Tota la raó té el Sr. Rus: com era d’esperar, el Partit Socialista del País Valencià (PSPV), per mig del seu Secretari General, Ximo Puig, ha defensat l’AVL i ha criticat a Santamaría per voler “crear problemas ficticios”, (declaracions fetes al mateix tems que es coneixia que Ajuntaments com Alcoy, Villarreal o Morella, tots ells en alcaldes alcaldes socialistas, han otorgat subvencions o han auspiciat activitats d’entitats ultra catalanistes com Acció Cultural del País Valencià), mentres que Enric Morera, portaveu de Compromís, considerava desafortunades les paraules del Conseller, i exigia una disculpa per a l’AVL. Pero, qué n’hi ha darrere d’estes esperançadores paraules dels dirigents populars?

D’una banda, el perill que supon per als populars els últims moviments tendents a la reunificació del valencianisme polític, en el hipotètic recolzament, com hem vist, del món empresarial davant les estèrils reclamacions en financiació i infraestructures a Madrid per part del govern de Fabra. D’atra banda, la direcció del PPCV cifra entorn als 110.000 vots perduts en la Comunitat Valenciana en cas de renunciar a la defensa de les nostres senyes d’identitat, lo que podria sopondre per als populars la pèrdua segura tant de la Generalitat Valenciana com de l’Ajuntament de Valéncia, inclús en un hipotètic pacte en UPyD i Ciutadans. Si tenim en conte que Unió Valenciana va aconseguir en torn a 200.000 vots en la Comunitat, les instruccions, per tant, dins del partit, son molt clares: reactivar el discurs valencianista.

I no es que no em crega les manifestacions del Conseller de Governació, pero les paraules han de traduir-se en fets. L’AVL mai podrá “volver a ser lo que nunca debió dejar de ser” perque, des de la seua creació pel Partit Popular, mai ho ha segut. En totes les administracions valencianes (incloent la Conselleria de Governació i la Diputació de Valéncia) el llenguaje utilisat es el (sub)normalisat de l’AVL, com a les escoles, instituts i universitats. Des de que el PPCV governa, moltes entitats catalanistes han rebut millons d’euros en subvencions. Fets es lo que reclamen les entitats culturals (com el Grup d’Acció Valencianista, Círcul Cívic, Plataforma PLV, Renaixença Valenciana o Lo Rat Penat) i partits polítics (com Acció Nacionalista Valenciana, e inclús des de les Noves Generacions del PPCV). Fets. Les paraules del PPCV ya no tenen valor.